Kaynaklarını aşırı tüketen beş ülke

Kaynaklarını aşırı tüketen beş ülke
Bilim insanlarından utandıran rapor: Bugün yaşadığımız gibi yaşamaya devam edebilmemiz için bize en az bir buçuk gezegen daha lazım!

Yeni yayınlanan bir rapora göre, insanlar bir buçuk gezegenlik kaynak tüketiyor ve 2030´da iki gezgene ihtiyacımız olacak. Yeni bir raporla insanlığın doğal kaynaklara talebi 50 yıldan az bir sürede ikiye katlandı ve şimdi Dünya´nın sunabileceğini bunun yarısı kadar aştığı uyarısında bulunuldu.

İnsanlar, kaynak kullanımına bu şekilde devam etmeleri halinde 2030´da küresel olarak iki Dünya´lık bir kapasiteye ihtiyaç duyulacak.

Tropikal ülkelerdeki doğal yaşamın muazzam baskı altında olduğu belirtilirken, türlerin nüfuslarında son 30 yılda yüzde 60 azalma yaşandığına dikkat çekildi. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), Zoological Society of London ve Global Footprint Network tarafından hazırlanan rapor, insanların bu yaşam tarzını sürdürmeleri halinde hayatta kalabilmeleri için 2.75 gezgene ihtiyaç duyacakları uyarısında bulunuldu.

İnsanlığın (zengin ve yoksul toplumlar arasında önemli uçurumlar olmakla birlikte) bugünkü yaşam tarzını sürdürebilmesinin bir buçuk gezegen gerektirdiğine dikkat çekilen raporu hazırlayan araştırmacılar, 2 bin 500 türe ait 8 bin popülasyona baktı ve toprak kullanımı ve su tüketimindeki değişimleri inceledi.

Kaynakların aşırı tüketimi konusunda başta gelen beş ülke, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Danimarka, Belçika ve ABD olarak sayılırken, ekolojik sınır aşımına büyük ölçüde dünyada artan karbon ayakizlerinin yol açtığı belirtildi.

Rapor karbon ayakizinin 1961´den beri 11 kat arttığına dikkat çekiyor. İnsanlığın, gıda, yakıt, temiz su ve diğer kaynaklara bağımlılığı ve bunları aşırı tüketimi sonucunda vahşi doğa ve ekosistemlerin yok olması tehlikesinin ortaya çıktığına dikkat çekilirken, dünyadaki türlerin nüfuslarında 1970-2007 arasında yüzde 30 azalma olduğu belirtiliyor. Tropikal bölgelerde düşüşün yüzde 60 olduğu bildirildi.

Geçen hafta Japonya´daki uluslararası görüşmeler sırasında yayınlanan rapor ayrıca 2050 için tahmin edilen küresel nüfus olan 9.2 milyar insanın Malezya tipi beslenirse hayatta kalabilmek için 1.3, İtalyan tipi beslenirse hayatta kalmak için 2 gezegene ihtiyacı olacak.

Yorum Gönder

0 Yorumlar